Jyrki Saario

Vuonna 1994

Jyrki Saario, yksi Suomen merkittävimmistä kamppailulajien toimijoista, lähti Israeliin opiskelemaan silloin vielä Euroopassa tuntematonta lähitaistelu- ja itsepuolustussysteemiä. Hän oli toiminut Pohjoismaissa esittelykuvapioneerina useissa itämaisissa kamppailulajeissa jo 1980-luvulta asti, ja Israelissa oli mahdollisuus oppia jotain uutta.

Matkallaan Saario tapasi “Imin” Imrich Lichtenfeld, ja onkin ainoa suomalainen, jolle Imi on henkilökohtaisesti myöntänyt mustan vyön arvon, sekä ohjaajadiplomin. Imin lisäksi häntä kouluttivat Israelissa Eyal Yanilov, Gabi Noah, Shashar Klarfeld ja Simon Harpas. Yhdessä heidän ja Imin muiden huippuoppilaiden kanssa, hänellä oli mahdollisuus vaihtaa ajatuksia kamppailu- ja itsepuolustuslajeista.

Matkansa jälkeen Saario matkasi tutuksi tulleeseen Thaimaaseen, johon oli matkannut ensimmäistä kertaa v. 1984. Yhteensä Thaimaassa vietettyjä vuosia on reilut kymmenen, ja hän on yksi harvoista Eurooppalaisista, joka on saanut Muay Thain ja Muay Boran ohjaajasertifikaatin, mestari Brong Trairotilta.

Jyrkillä on myös kesäkuussa 2002 saavutettu Kickboxing 5. danin musta vyö.

Jyrki Saario toi Krav Magan Suomeen v. 1996. Hän on Suomen Krav Maga liitto ry:n perustaja ja kunniajäsen.

Ajassa taaksepäin, alkoi syntyä eri Krav Maga organisaatioita

1990-luvulla joukko kouluttajia päätti lähteä omille poluilleen. (Osa ensimmäisen sukupolven ohjaajista oli siis jo perustanut aiemmin oman koulunsa). 1996 Imi ilmaisi toiveensa perustaa International Krav Maga Federation, lyh. IKMF:n.

IKMF:stä tuli pian suurin organisaatio, joka levitti Imin perintöä. Eyal Yanilov palveli puheenjohtajana ja pääkouluttajana. Mukaan liittyi Avi Moyal, Eli Ben-Ami ja Gaby Noah, jotka olivat Krav Magan johtavia kouluttajia maailmalla. Alusta asti IKMF järjestössä mukana oli myös Jyrki, joka perusti ensimmäisen, ei Israelilaisen IKMF:n osaston, Suomen Krav Maga liitto ry:n, jonka pääkouluttajana hän toimi v. 1996-2012. Myös Eyal Yanilov perusti v. 2010 oman Krav Maga Global (KMG) järjestön ja ohjaajat ympäri maailman olivat valinnan edessä. He joko jatkaisivat IKMF:ssä, KMG:ssä tai jatkaisivat täysin eri suuntaan.

Jyrki Saario toimi perustamansa Suomen Krav Maga liitto ry:n pääkouluttajana v. 1996-2012. Liitto edusti silloin ainoastaan IKMF järjestöä. Nykyisin se edustaa myös KMG järjestöä.

Imrich “Imi” Lichtenfeld:n tavoitteena oli levittää Krav Magaa ympäri maailman. Hän kuoli v. 1998 88-vuotiaana, mutta hänen tavoitteensa ja työnsä jatkuu ympäri maailman.

Uuden suunnan alku Krav-Maga Networkin perustaminen

Krav Magan opettamisen lisäksi, Jyrki on Scandinavian Defendo -itsepuolustus ja taistelulajin kehittäjä, sekä Defendo Alliance järjestön perustaja ja pääkouluttaja.

Vuonna 2008 hän tapasi Skandinavian Defendon koulutuksessa Laszlo Tothin ja muutamaa kuukautta myöhemmin Istvan Nagyn. Neljän vuoden yhteistyön ja pitkien neuvottelujen jälkeen Jyrki, Istvan Nagy ja Laszlo Toth perustivan uuden yhteistyöalustan, Krav Maga Networkin. 2012 vuodesta alkaen Jyrki Saario on ollut kansainvälisen Krav Maga Network järjestön johtava ohjaaja ja Master Instructor.

V. 2012 perustetulla Networkilla on tarkoituksena levittää ja opettaa alkuperäistä klassista Krav Magaa, jota he kutsuvat Classic Krav Magaksi. Pian perustamisen jälkeen joukkoon liittyi ohjaajia mm. Suomesta ja Ruotsista. Classic Krav Maga on levinnyt jo useisiin Euroopan maihin ja niissä yli viiteenkymmeneen kaupunkiin. Suomessa lajia voi harjoitella jo yli kymmenessä kaupungissa.